top of page
Keresés

KÁRPÁT-MEDENCE LEGHIDEGEBB VÁROSA FELÉ VESSZÜK AZ IRÁNYT, ITT -30 C'-RA IS SÜLLYEDHET A HŐMÉRSÉKLET

Frissítve: 2021. nov. 20.


Holle anyó megrázta a dunyháját, mi pedig fejet hajtunk előtte, és virtuálisan beleviszünk Titeket (meg magunkat) a hóba. Nem akárhova megyünk, Kárpát-medence leghidegebb városába látogatunk, Csíkszeredába, ahol a hőmérséklet télen -30 Celsius fok alá is süllyedhet. Megmutatjuk Nektek Csíkszereda legfontosabb nevezetességét, a Mikó várat, és Makovecz Millenniumi templomát, melynek minden eleme jelentéstartalommal bír.

..Szóval a Mikó-vár Csíkszereda egyik legfontosabb nevezetessége..

Node ki volt ez a Mikó, és miko’ élt..? Mikó Mikó Ferenc volt, és leírások alapján a 17. század eleji erdélyi politikai élet kiemelkedő egyénisége volt (tehát az 1600-as években élt). Sőt, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem bizalmas tanácsosa, diplomata is volt, szóval Mikó Ferenc tutti elkísérte nem egyszer Erdély fejedelmét a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyba (amikor Bethlen Gábor családlátogatásra ment), vagy a Fogarasi-várba (hisz Bethlen –is– volt a Fogarasi-vár kapitánya), hogy útközben, vagy este egy pohár bor mellett megvitassák az elkövetkezendő 2 év országjobbító/alakító stratégiáját.

A reneszánsz korabeli Mikó-várat miért is kezdték el megépíteni, és hogy néz ki belülről..? Gyere velünk, elmondjuk, megmutatjuk. (Itt.)

Makovecz Millenniumi temploma egy csoda.

Node hogy indult Makovecz Imre és Bogos Ernő (a templom másik építésze) brainstormingja a budapesti irodában..? Mire gondolt/ak, amikor tervezte/tervezték a csíkszeredai Millenniumi templomot..? Első alapfelvetés az volt, hogy össze kell kötni a múltat a jövővel (a kéttornyú „centrális" templom a magyarság múltját és jövőjét ötvözi); jelölni kell a kereszténység/államalapítás 1000 évét (a csúcsok felé haladó 5-5 kereszt definiálja a 10 évszázadot), és kihagyhatatlan az székely porta jellegzetessége, azaz a székelykapu. Ha bejössz velünk a Millenniumi katolikus templom belső terébe, a végtelenség, a nyugalom, tisztaságérzéssel párosul. És itt, azaz bent is vannak ám jelentéstartalmak.. Írjuk, mutatjuk (klikk a képre):

A hét elején már tudtuk, hogy elviszünk Titeket, kedves erre-arra olvasókat Budapest szívébe, az idén 20 éves Vörösmarty téri Karácsonyi Vásárba is (klikk a lenti képre). A Vörösmarty téri Karácsonyi Vásárt hosszú idők óta a 10 legjobb karácsonyi vásár között tartják számon Európában. És ekkor, azaz hét elején, amikor megfotóztuk a vásárt, még nem is tudtuk, hogy eme neves rang mellé az European Best Destinations utazási portálon leadott szavazatok alapján egy másik vásárunk, a Szent István Bazilika előtt található „Advent Bazilika” elnevezésű karácsonyi vásár is dobogóra, egészen pontosan a dobogó 2. helyére kerül. Az „Advent Bazilika” a legjobb karácsonyi úti cél kategóriában nyert. (Jövőre a Bazilika elé is elviszünk Titeket. :))

bottom of page