Keresés

KELET FELÉ VESSZÜK AZ IRÁNYT. MEGMUTATJUK, SZÉKELYUDVARHELY MILYEN CSODÁKAT REJT

Frissítve: jan. 9.


Székelyudvarhely. Székelyföld központja évszázadokon keresztül. Pici belváros, szinteltolással. Nem kell elhagyni a belvárost, elég csak beiratkozni a szinteltolás "felső szintjén" található Tamási Áron Gimnáziumba, hogy az órák alatt az ablakon kinézve csodatájba révedezés eredményeképpen egy felsőkategóriás wellness-fitness központba képzeljük magunkat. A Tamási Áron Gimnázium (másnéven Katolikus Gimnázium) amúgy egy szecesszióba ágyazott tudásaura-képző intézmény. A zöld, sárga és kék majolikáiért rajongunk:

Századelő.. Osztrák-Magyar Monarchia. 1896-tól egy kiskamasznyi időtávban felépült a szinteltolásos belváros „alsó piacterén” a Városháza, „felső piacterén” a már említett Tamási Áron Gimnázium, és új külsőt kapott a város „alsó piacterén” található Református Gimnázium (a homlokzaton Református Kollégiumnak van definiálva).

Itt is rajongunk.. A Városháza rejtett értéke a díszterme (rejtett, de mi bejutottunk, hogy megmutassuk Nektek), és hát a Református Gimnázium magyar-szecessziós hangulata, ami végigvonul az épület külső és belső terén........Naszóval.. ámulat..

Székelyudvarhelyi Városháza (a belső udvarról közelíthető meg a csodálatos díszerem).

A Református Gimnázium magyar-szecessziós homlokzat-részlete.


Imádjuk Székelyudvarhely ferences templomát is.. A templom közel 300 éves, az oltárát nő festette (OK, meg a férje), találkozhatsz a templomban magyar nyelvű feliratokkal és szenttel, sőt. Lotz Károly keze is elnyúlt idáig; és ennek a műemlékvédelem alatt álló épített örökségnek az oldalszárnyában 1991 óta apácák laknak. Egy teljes oldalszárnyban.. Nem is kicsiben..

Mutatunk katolikus templomot is. Ha templom, mindig érdemes felfelé nézni, és szemet pihentetni a fényt beeresztő színes ablaküvegeken is. Egyrészt azért, mert szép, másrészt azért, mert jelen esetben 700 km-re vagyunk Budapesttől és magyar nyelvű feliratot láthatunk egy többszáz éves épület törékeny ablakfelületén. Az épített örökség egy csoda. Gyere be velünk a templomba, és megmutatjuk a feliratot: