top of page
Keresés

KÓRICÁLNÁL A FERTŐ-TÓ KÖRÜL..?

Frissítve: 2021. nov. 20.


Ha megnézted a Nyugat-Balaton csodáit, ne habozz nekiindulni északnak, hogy kiköthess a Fertő-tónál.

Hogy mi a Fertő-tó ausztriai vagy magyarországi oldalán kötöttünk ki, nem tudjuk. De alapvetően lényegtelen is. OK, tudjuk. De nem fontos. A fontos, hogy élvezd a napot, a nyarat, nyárutót (épp miben vagyunk), a vizet, a természetet, a szabadságod (amit te teremtesz magadnak/magadban), amíg lehet. Amíg csak tudod. Töltekezz. Az alábbi fotó mögött a Fertő-tavi aurából. Van neki. :)

Olyan csodás, hogy van a Kárpát-medencénk. Kóricálsz, nincsenek fizikális határok, azt sem tudod hol vagy, csak kikötsz a gólyák hazájában, egyszercsak, Ruszton (Ausztriában). Merthogy itt, a hagyomány szerint minden kéményen gólya fészkel. És tényleg. Aztán itt be is csiccsenthetsz akár, az Unesco világörökség részeként aposztrofált óvárosi részen (a házak úgyis vezetnek, meghatározzák az útvonalad), minőségi boroktól ráadásul, ugyanis az egész terület szőlőtermő vidék, és Ruszton alapították a világ első német nyelvű borakadémiáját is.

Node. Az épületek.. A XVI. és a XIX. század között épült épületek csodacsudásak. Egyszerűek, nagyszerűek, régiek, karbantartottak, sőt, nagyrészük műemlékvédelem alatt áll. Ha kóricálsz a Fertő-tó körül, ne hagyd ki Rusztot. Szívd magadba Ruszt atmoszféráját:

A Ruszt főterén álló plébániatemplom evangélikus volt, aztán egyszercsak katolikus lett. Aztán azon felül, hogy felcaplathatsz a templom tornyába egy kis ruszti anzixért, lefelé ne hagyd ki a templom belső terét sem. Merthogy a templom belső díszítőfestését soproni, az orgonát győri mester alkotta a 18. század legvégén. Halelujja.

Mászkálnál még erre-arra a Kárpát-medence nyugati szögletében, Ausztriában..? OK, mutatunk még egyet, s mást, itt. :)

bottom of page