top of page
Keresés

BUDAPESTI IMPOZÁNS ÉPÜLETEINK 4. RÉSZ

Frissítve: 2022. jan. 7.


Nem tudjuk abbahagyni, sőt. Ebben a posztban lesznek olyan budapesti impozáns épületeink is, ahova mi is csak engedéllyel jutottunk be. Miért csináljuk..? Hogy sétálj egy megállót, és nézz felfelé Te is. Hogy kukucskálj a kulcslyukon, nyomj rá a kilincsre, és ha szabad az út, menj be és ámulj..! Ha pedig nem szabad, ne csüggedj, nézz be ide, az erre-arrára. Mert akkor is bejutsz egy-egy kapu mögé, csak képernyőn keresztül. Hello Budapest, hello épített örökség..!

Az őseink tudtak. A századelőn felhúztak maguknak (nem is gondolták, hogy nekünk is) csodálatos, adott esetben grandiózus, adott esetben kisebb, de mindenféleképpen magamutogató épületeket, melyekkel ízlésesen, egy arculati világ köré rendeztek, és ezzel megalkották még az útvonalaik, utcáik, köztereik formáit is (amiken egyébként mind a mai napig járunk).Ezek a piperkőc, magamutogató épületek pedig igenis tudták a rájuk adott öltözék minden egyes cizellált tülljét, kitűzőjét, fejdíszét, részletét méltón viselni. És tudják ma is.

Ez Budapest egyik legrégebbi és legszebb terének épülete. Tudtad, hogy Szabó István Napfény íze című filmjének adott jelenetei is itt játszódtak..? És hogy állítólag titkos alagút visz át az épület pincéjéből a Parlamenthez..? A Budai Várnegyedben, közvetlenül a Mátyás-templom melletti épületben jártunk. Gyere velünk..!

Alig kilenc évvel a fent látható épület megalkotása után Fellner Sándor, a mai viszonylatban szinte alig ismert építész elnyerte az Osztrák-Magyar Monarchia Igazságügyi Tárcájának palota-tervezését is. Ez az épület mind a mai napig a csúcsok csúcsa a bírósági hierarchiában. A több mint száz éves épített örökségünk kis tárgyalójában, nagy tárgyalójában, folyosóján jártak már celebek, nagy emberek, kis emberek, bilinccsel, bilincs nélkül, ünnepi, és rabruhában is. Beviszünk ebbe a nem kevés hatalmas oszlopfővel, a törvényes rend fontosságát hangsúlyozó, csodaszép épületbe is:

Tudtad, hogy a századelőn őseink meghatározták, hogy a csodálatos, grandiózus, impozáns épületeink magyar alapanyagokból, magyar iparosok által készülhetnek..? Így készült el többek között az Operaház, és az Országház is.

És tudod-e, hány méter magasra tervezte Steindl Imre (aki gyermekkorában Jókai Mórék szomszédságában, ennek a budai háznak a kertjében rúgta a bőrt) az Országház kupoláját, és miért..?

És tudod-e, hogy miért ilyen aránytalanul nagy Magyarország méretéhez képest a Parlament..?

Ez itt az országunk Házának, a Parlamentnek egy fotója, viszont olyan helyeken is jártunk, ahova csak úgy nem jutsz be. Hogy megmutathassuk. Neked. Klikk.

A budapesti impozáns épületeink 3. részében megmutattuk Nektek azt a budapesti palotát, ahol a Kincsem című film egy jelenetét forgatták. Most megmutatjuk Nektek azt az épületet, ahol Törőcsik Mari főszereplésével készült Aurora Borealis című film adott jeleneteit vették fel. Egy háromszáz éves épületbe viszünk (ami egyébként egy papnevelő intézet mind a mai napig). Gyere velünk:

Végül pedig, de nem utolsósorban teret nyitunk a szabadba. Ha a Várbazáron keresztül sétálsz fel a Budai Várba, csodás képzőművészeti alkotásokkal találkozhatsz útközben.. És a budapesti panoráma..bottom of page