top of page
Keresés

GYERE VELÜNK FELVIDÉKI VÁRAKHOZ, MAJD EGY AUSZTRIAI FÜRDŐVÁROSBA. HOGY ODA MIÉRT..? MEGMUTATJUK AZT

Frissítve: 2022. jan. 7.


Felvidéki várak, várromok. Előtte kicsiséta, nagyséta, erdőben, erdőmentesen, kicsitfelfelé, nagyonfelfelé. A végeredmény mindig a csúcs. A csúcsról történő csúcskilátás. Ha felérsz (miért ne érnél fel..?), kellemesen legyez a szél, kinyílik a lelked, az aurád, az érzéseid, és szeretsz.. Aztán itt képzelődhetsz is, hisz a többszázéves várromok királylányokat és királyokat rejtettek. És csatákat, meg hősöket, meg szolgálószerelmeket, hatalmas dínom-dánomokat, esküvőket, meg sarkakban történő titkos elbújásokat. Szóval hagyd, hogy sodorjon a képzeleted, meg a természet csodája.

Ha a budapestieknek egy egynapos hétvégi stressz-eleresztős kirándulás pl. Visegrád, akkor a pozsonyiaknak ez a Dévényi várhoz történő kirucc. A dévényi vár - a visegrádi várunkkal hasonlatosan - gyönyörű helyen, folyóparton, a Duna mentén található, ráadásul csodakilátással. Klikkelj a képbe a kilátásért, és képzeld el, ahogy közel 100 méter magason legyez a szél.

Fehér vár. Szűz vár. Tiszta vár. Magasztos vár. Koros vár. Tekintélyt parancsoló vár.

Vár, vér, bulik, esküvői csindadratták: pl. itt adta IV. Béla királyunk férjül egyik lányát: Kunigundát (a 8 gyereke közül a leghíresebb Szent Margit volt, tudjátok, róla nevezték el a Margit-szigetet, mert ott élt, egy zárdában). Aztán itt foglalt helyet a magyar korona a pozsonyi várban trónoló magyar királyok fején, aztán vitrinben, aztán hol erre, hol arra, most a Parlamentben.. Sőt, a magyar országos levéltár is itt működött a pozsonyi várban, amíg a Budai Várba nem költözött..

Szóval Pozsonyi vár. Szép. Fehér. Menyasszony, kilátással, nézz a kép mögé..

Az árvaváraljai vár a Kis-Fátrában, olyan csodás környezetben van, hogy el sem hisszük, hogy nem a stresszmentes-övezetért, kikapcsolódásért jártak ide a vártulajdonosok. Nézelődj, nem bánod meg (klikk a képbe):

Hunyadi Mátyás királyunknak egy fia volt, János. Ráadásul nem Beatrixtól, meg nem is az előző felségétől Podjebrád Katalintól, hanem egy bécsi polgárnőtől. És mivel sem Beatrixtól, sem Katalintól nem született gyermek ugye, így Mátyás a kora szellemétől elhatárolódva nem fattyúként, hanem örökösként kezdett a szerelmi légyottból származó fiára tekinteni. Így lett Jánoskának eze, aza, Felvidéken nézd meg például mije (klikk a képbe).

Az utolsó albumunkkal Felvidékről kicsit elkalandozunk a Kárpát-medence nyugati csücskébe Ausztriába, hisz ha már megemlítettük Mátyás király feleségét, Beatrixot, megmutatjuk azt a Baden bei Wien elnevezésű oszták fürdővárost, melynek Beatrix rendszeres látogatója volt, hisz hitte, az ottani gyógyfürdőzéseknek eredményeképpen megfogan..

Tudtad, hogy Baden bei Wienben írta meg Beethoven a IX. szimfóniát..? Sétálj velünk a baden bei wien-i rózsák között, a főtéren, a fürdők és Beethoven háza mellett is.. Ott, ahol Beatrix és Beethoven is sétált. Kárpátoljunk, medencéstül..!

bottom of page