top of page
Keresés

BALATONFÜREDI SZÁZADELŐS CSODÁK

Frissítve: 2021. dec. 16.


Balatonfüred Tihany ikertestvére. Mert Balatonfüred is maga a múlt, jelen, jövő, kultúra, épített örökség, kirándulás, balatoni anzix. Balatonfüred. Ősszel kocsiba pattanós időben, nyáron nem-strandolós időben, tavasszal virág illatú szél-szimatolós időben, télen ezüstös fények között. Balatonfüreden minden van, bejárható távolság van. Balatonfüreden lehetsz érzelemorientáltan ezt szeretném, nem is, azt szeretném. Balatonfüreden bármit szerethetsz, meg tudod csinálni. És ennél nincs jobb. Mert felszabadulsz, már a tudattól is, hogy nem kötelező azt csinálni, amit még egy órával azelőtt gondoltál. Balatonfüreden hagyhatod magad sodródni. Kapcsold ki magad a programozott életből. Balatonfüred ideális hely erre. Arra.

Ébredt-e Blaha Lujza, vagy a Jókai család a balatonfüredi kerektemplom harangozására..? Tutti. Ugyanis nincs 100 méterre egymástól a Blaha villa, a Jókai villa, és a kerektemplom.

És vajon összekacsintott-e 1846. június 21-én Deák Ferenc és Jókai Mór a templom kapujában, amikor a templom megáldásának ceremóniáján részt vettek..?

És tudtad-e, hogy a férfiközpontú századelőn („nőnevelésre szükség van, de mértékkel”) a templom főoltárát egy festőnő (Kaergling Henrietta) készítette..?

Éshogy az oltárképen látható víz szimbólum hegyez a balatonfüredi csoda-belváros Kossuth-forrására..? (200 méternyire van, sétálj el odáig, megéri.)

Éshogy ez a templom a Tihanyi Apátság tulajdonában van mind a mai napig..?

Egy biztos, ez a templom Balatonfüred szimbólumává vált pillanatok alatt. Nem volt olyan füredi emléktárgy, amelyen a jellegzetes épület ne szerepelt volna.

Imádjuk ezt az épületet. Pont nem kevés, pont nem sok, és mégis, mind a mai napig hangsúlyos eleme a századelős hangulatot megtartó balatonfüredi belvárosnak.

Ősz van..? Ne csüggedj, sétálj! Nézz jobbra, balra, felfelé! Vedd észre a múltunkat. Indítsd be a fantáziád és helyezkedj bele a hangulatba. Ha megteszed, kikapcsolsz. Garantáljuk.

Ha szeretnéd megtekinteni a templom főoltárát is, melyet egy festőnő készített, klikkelj az alábbi képbe. :)

Jókai Mór és Laborfalvy Róza vagy 40 évet éltek együtt, ebből minima 20 tavaszt/nyarat/őszt itt, a balatonfüredi Jókai-villában. Vannak a sztenderd körök: pl. itt írta Jókai az Aranyembert, közéleti személyiségekkel partyztak esténként, etc., meg vannak a kevésbé publikus dolgok.. Pl. hogy Jókai gyámságot vállalt egy Lukanics Ottilia nevezetű leány fölött, akibe belezúgott és ide küldte őt pihenni. Igen, volt közöttük szerelmi viszony, ezért Ottiliát tovább is kellett költöztetnie Balatonarácsra, a pletykák miatt.. (Ottilia volt egyébként Noémi az Aranyemberben). Aztán itt van Jókai és Laborfalvy Róza intimitásának helyszíne, a hálószoba, franciaággyal (akár be is indulhat a fantázia– mikor éppen ki aludt, melyik oldalon).. Egyébként Róza volt Tímea, szintén az Aranyemberben. Huh..

És a hobbik. Jókai imádott kertészkedni, kísérletezni, növényeket telepíteni (megvan ahogy hajlong a kertben..?), Laborfalvy Róza imádta a gasztronómiát, szóval állandóan a konyhában osztotta az észt -írásokból kiderül, hogy nem is rosszul-. Imádták a kávé kultúrát is, a lányuk (aki igazából Laborfalvy Rózáé volt, behozta a házasságba) tisztje volt a kávépörkölés (amit imádott csinálni, főleg a „papának”.)

A hely egyébként zseniális. Annyi, de annyi tárgyi részlettel van tele a villa, hogy tényleg belevarázsolódtunk a múltba, Jókaiék hétköznapjaiba, cuki, szerethető életmódjukba.

Ha Balatonfüreden jársz, ne hagyd ki a Jókai villát, garantáltan átlényegülsz.

Ha pedig már most vagy kíváncsi, milyen volt Jókai Mór és Laborfalvy Róza franciaágya, netán bekukkantanál a konyhába, ahol Laborfalvy Róza ügyesen irányította a csapatát, klikkelj az alábbi képbe! :)

Blaha Lujza, ha kedve szottyant, leutazott Balatonfüredre, a kerektemplom mellett található villájába. Sőt, Jókaival és feleségével, Laborfalvi Róza színésznővel közösen partizhatott, vagy akár kávézhatott is, hisz egy köpésre volt egymástól a Jókai villa és a Blaha villa. (Meg van most is.)

Blaha, ugyanúgy, mint Jókaiék, imádta Füredet, 23 évig leledzett eme lenti csodás villában nyaranként, csak az a kellemetlen, hogy mostanra ezt a villát full átépítették belülről. Nincs századelős feeling, nincs időutazás a belső térben (mint pl. Jókaiéknál).

Bár ha van kedved félretenni a rohanást, és elveszni a fantáziádban pár perc erejéig, klikkelj a lenti képbe, lépj be a belső térbe, és találd ki, melyik csücsök-sarokban lehetett Blaha Lujza hálószobája, ágya..

És vajon a konzervatív életet élő Blaha Lujza töltött-e itt gyertyafényes estéket egy-két szerelmével..?

El tudjátok képzelni, hogy pohárral a kezükben, szénsavas vizet iszogatva császkálnak századelős emberkék századelős ruhákban a balatonfüredi Kossuth Lajos forrás környékén..? Éshogy az osztrák-magyar császár Ferenc József is ezt tette 1852-ben..? És tudtátok, hogy a Tihanyi Apátság főmuftija (az ő tulajdonukban volt a füredi kút is, ugyanúgy, mint a füredi kerektemplom) a „hódoló tisztelet megnyilvánulásaként Ferenc József kútnak” neveztette el a Kossuth forrást..?

Ha kíváncsi vagy a kút belső részére is, klikkelj az alábbi képbe.

Tudtad-e, hogy Balatonfüred belvárosa egykor a Tihanyi Apátság tulajdonában volt..? Először csak a gyógyvízforrás készlet (tudod, ott van a Kossuth-forrás a központban), aztán a belvárosi területek nagy része. Megvették, aztán eladták a területeket befektetési céllal. Mindezt úgy, hogy az arculat kialakulásának felügyeletére jogot formáltak. Szóval nem lehetett csak úgy ukk-mukk-fukk építgetni ezt azt, így úgy. Köszönjük így utólagosan is a Tihanyi Apátság anno-menedzsmentjét, mert kétségtelen, Balatonfüred belvárosának mai hangulata ennek köszönhető.

Node hogy jön a képbe a Vaszary-villa..? Hát, bizony volt egy szűcsmester, akinek született egy Vaszary Kolos nevezetű fia. A fiú nagyra nőtt: pannonhalmi főapát, bíboros-hercegprímás, esztergomi érsek lett. Igaz, ez a Vaszary Kolos nem csak titulust gyűjtött, a Wikipédia 23 soron keresztül ecseteli jótéteményeit.

No, hát visszatérve a Tihanyi Apátság és Balatonfüred kapcsolatára, Vaszary Kolos is vett földterületet, és hát őszintén megvallva nem tudjuk miből, de felhúzott rá egy csodaszép kétszintes villát. Sőt, nemcsak hogy felhúzatta a villát, hanem folyamatosan korszerűsíttette is. Öntöttvas és majolika kályhák mellett 1902-ben benzinmotorral működtetett világítást is bevezettetett. Blaha Lujza, a szomszédasszonya így nyilatkozott anno: „Mióta a hercegprímás őeminenciája felépítette nyaralóját, kevesebbet látjuk a sétányon és a kerektemplomban, legtöbbnyire saját villáját övező kertjében sétál.”

És kik nyaraltak a Vaszary-villában..? Ami biztos: Sissi szerelme gróf Andrássy Gyula tutti, és a Batthyány-család is biztos. Mennyi századelős sztááár egy rakáson, atyaég.. És még nem is említettük a villától 10 méterre lakó Jókai családot, és az ő villájukban megforduló vendégsereget..

A Vaszary-villa terveit egyébként az a Czigler Győző készítette, aki a Budapest legszebb gyógyfürdőjét, a Széchenyi fürdőt is.

Járd körbe velünk a Vaszary-villát, és ámulj te is:

Végül pedig sétáljunk végig Balatonfüred történelmi belvárosában, az őszi hangulatban.

Klikkelj egy reformkori sétáért. Tudod: nem fogod megbánni..!

bottom of page