top of page
Keresés

Ők aztán tudtak élni. És meghalni is.

Frissítve: 2021. nov. 20.


Micsoda életek! Micsoda sztorik! Micsoda csodálatos épületek! Ezt rejti Európa egyik legnagyobb nemzeti panteonja, a Kerepesi úti temető. És még rengeteg csodát. Apróságokat. Nagyságokat. Szépségeket. Nem is gondolnád, hogy egy temetőben jársz. Ne is gondold! Csak élvezd minden pillanatát. A nyugalmat. A flow-t. A békét. És ne a halálra gondolj. Hanem arra, hogy ők micsoda életet éltek. Mert van mit felidézni!

Itt van például Jókai Mór. Szereted a regényeit? Akkor nagyon is. Nem? Akkor is: ez a sztori érdekelni fog. Korának bulvárhőse. Az élete? Címlapsztori! Ciriburi. Nem is egy. Sok Rózával tarkítva. Mutatjuk. Ezt is. És Jókai nyughelyét is. Ami nem kisebb szám, mint az élete.

További infóért, és fotókért klikk a fotóra.

És ha már Jókai, akkor Kossuth is. Ő is itt nyugszik. És az ő temetése volt minden idők leggrandiózusabbika. Közel félmillióan búcsúztatták. Sorfalat álltak a Kiskörúton. Az Andrássy úton. A Teréz körúton. Az Erzsébet körúton. A Kerepesi úton. Elképesztő. Annyira, mint Kossuth Mauzóleuma, ami Magyarország legnagyobb mauzóleuma. És a méret csak egy dolog. Az a csoda, amit rejt... Úr Isten! Nézzétek meg. Ja, és hogy hogy jön ide Jókai? A beszédével. Azzal a 3 órás búcsúztatóval, amit ő mondott el Kossuth temetésén. Ami előtt volt egy kis ribillió is. Elmeséljük azt is: klikkelj bele a fotóba.

Aztán itt van még a Deák mauzóleum. Belülről egy múzeum. Székely Bertalan alkotásokkal. Róth Miksa! díszítésekkel. Kívül? Kívül pedig Zsolnai kerámiával! (Ejha.)

További csodáért klikk a fotóra.

Menjünk tovább. Batthyány mauzóleum. Itt is van sztori. Igaz, nem olyan szaftos. De emlékezetes, az biztos. Klikkelj a képbe, ha érdekel, hol volt az utolsó vacsorája. Batthyányról, első felelős magyar miniszterelnökről ezzel a mauzóleummal emlékeztek meg, amit Schickedanz Albert, a Hősök tere és a Milleniumi emlékmű tervezője készített.

Ebben a csodálatos, madárcsicsergős, mókusos, babakocsit tologató anyukás parkban nyugszik Blaha Lujza is. Nem csak nyugszik, fekszik is. A magyar Csipkerózsika. Meséljünk róla is? Mesélünk. Itt (klikk).

Ady-ról is mondunk pár szót. És naná, hogy mutatjuk. Itt (klikk).

A tömegbe is bemegyünk. Végigsétálunk. És zsűrizünk. Te is megteheted. Az Árkádsor, a kétoldalas, hát az olyan! Olyan, mintha egy szoborkészítő verseny alkotásai lennének, kiállítva. Fantasztikus. A századelőt idézi. Egységes. Szép. Nézzétek!

Egy-két szó még a Ganz mauzóleumról. Aztán hagylak menni benneteket. Mondjuk ebbe a sírkertbe. Szóval. Itt van még Ganz Ábrahám. Svájcból. Jött. Gyártotta az ágyúkat, golyókat. Aztán a csúcson abbahagyta. Levette magát a mélybe. Sírhelyét Ybl Miklós alkotta. Gyönyörűséges. Van itt róla egy-két mondat is. Olvassátok.

Többet nem is rizsázunk. Iránytűnek ennyi. Meg a képek.. Indulhat a felfedezés (klikk)! És a temető misztikumának lerombolása. A haláltabu feloldása. A nyugalom, a béke, a természet, az élet körforgásának befogadása. Temető, ami park, ahol árad a flow.. Elég extrém, nem..? De. Tudjuk.

bottom of page