top of page

ORSZÁGUNK HÁZA, A PARLAMENT. OLYAN HELYEKEN IS JÁRTUNK, AHOVA CSAK ÚGY NEM JUTSZ BE. HOGY MEGMUTATHASSUK. NEKED. 

Tudtad, hogy a századelőn őseink meghatározták, hogy a csodálatos, grandiózus, impozáns épületeink magyar alapanyagokból, magyar iparosok által készülhetnek..? Így készült el többek között az Operaház, és az Országház is.

A több ezer, Országházat építő kisiparos közül az egyik Seenger Béla volt. Ez a Seenger Béla laza srác volt, az Országházban összebratyizott Lotz Károllyal, akit megkért, hogy fessen már egy freskót a VIII. kerületi házának lépcsőház-mennyezetére. A sztorit és a mennyezetet itt láthatod egyébként).

No. Szóval Országház.  Tudod-e pl., hány méter magasra tervezte Steindl Imre (aki gyermekkorában Jókai Mórék szomszédságában, ennek a budai háznak a kertjében rúgta a bőrt) az Országház kupoláját, és miért..?

Steindl Imre 96 méter magasra tervezte az Országház kupoláját, méghozzá azért, mert az épületet az 1896-os Millenniumra tervezték átadni, ami ugye a 896-os honfoglalás ezer éves, ünnepi éve volt.

És tudod-e, hogy miért ilyen aránytalanul nagy Magyarország méretéhez képest a Parlament..? Merthogy a Parlament az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült, amikor is a Magyar Királyság 282 870 km²-rel rendelkezett, szemben a mostani Magyarország 93 030 km²-ével. (Igen-igen, ekkora területet vesztettünk 1920-ban.) Magyarország Parlamentje a világ harmadik legnagyobb Parlamentje egyébként, és az első Parlament, melyben légkondicionálás is üzemelt. 

Aranyozzunk is egy kicsit. Ha az Országház itt-ott történő díszítésére felhasznált 22-23 karátos aranyfüst (mai) árát beszorozzuk olyan 40 kilogrammal (kb annyi fogyott), csak az aranyfüst-díszítése az épület adott belső tereinek mai áron ~35 millió Ft. Nem-nem, ez az összeg nem magas. Az Országházunk építése gigászi összeget emésztett fel, de ne feledjük: akkor az Osztrák-Magyar Monarchia a harmadik legnagyobb és leggazdagabb ország volt Európában.

Gyere, nézzünk aranyos épületrészeket, sőt, olyan épületrészeket is, amit egy szimpla meghirdetett bejárás során nem láthatsz. Merthogy bejutottunk olyan helyekre is, hogy a szánk is tátva maradt.. Mondjuk egy miniszterelnöki folyosó..? Vagy egy terasz, Buda panorámájával..? Vagy kevésbé cizellált alagsori szintek..? És..és.. és.. gyere velünk! Mutatunk, hogy láthass..! Hisz ezért van az erre-arra..!

Az Országház belülről

A Parlament 29 lépcsőháza közül ez az egyik.

Az Országház belülről

A Parlament egyik bizottsági tárgyalója.

Az Országház belülről

A Parlament 29 lépcsőháza közül az egyik mellék lépcsőház, ahol a cselédek és a hivatali szolgák közlekedtek.

Az Országház belülről

Az országgyűlés elnökének ajtaja.

Az Országház belülről

Ez a Parlament éttermének, közismertebb nevén a Vadászteremnek a kazettás famennyezete. A falfelületen található festményt az a Körösfői-Kriesch Aladár alkotta, aki Budapesten, az Operaházban, és Marosvásárhelyen a Kultúrpalota külső homlokzatán is ténykedett.

Az Országház belülről

Ez a Parlament éttermének, közismertebb nevén a Vadászteremnek a kazettás famennyezete. A távoli (rövid) található festményt az a Körösfői-Kriesch Aladár alkotta, aki Budapesten, az Operaházban, és Marosvásárhelyen a Kultúrpalota külső homlokzatán is ténykedett. (Mindkét albumot megtalálod az erre-arrán.) A jobb oldali (hosszú) falszakaszon a történelmi Magyarország néhány vára jelenik meg.

Az Országház belülről

A Parlament étterméből, közismertebb nevén a Vadászteremből lehet kilépni erre a hatalmas teraszra, ahonnan csodálatos anzix tárul elénk.

Az Országház belülről

A Parlament étterméből, közismertebb nevén a Vadászteremből lehet kilépni egy hatalmas teraszra, ahonnan csodálatos budai anzix tárul elénk.

Az Országház belülről

Ez a Parlament Goblein-terme, mely egy a Parlament társalkodó terei közül. Főként a média számára tartják fent.

Az Országház belülről

Ez a Parlament Goblein-termének szövött kárpit-részlete, mely festményszerű hatású, és a pusztaszeri gyűlést ábrázolja. 3 szövőnő készítette, 3 éven keresztül.

Az Országház belülről

Ez a Parlament Goblein-termének egy ablaknyitó kilincse.

Az Országház belülről

Ez a Parlament Goblein-termének részlete. A Goblein terem egy a Parlament társalkodó terei közül. Főként a média számára tartják fent.

Az Országház belülről

Az Országház főlépcsőházában található Steindl Imre, az Országház tervezőjének, és kivitelezőjének mellszobra. Steindl Imre 17 évig irányította a kivitelezést, de a Parlament végleges elkészültét már nem élhette meg. Ez a mellszobor a parlamenti látogatáskor is látható.

Az Országház belülről

Az Országház díszlépcsőháza. Ez a helyszín a parlamenti látogatáskor is látható.

Az Országház belülről

A Parlament díszlépcsőházának mennyezeti részlete, Lotz Károly, a korszak közkedvelt festőjének festményeivel. Lotz Károly festményei a parlamenti látogatáskor is láthatóak.

Az Országház belülről

A Parlament díszlépcsőházának mennyezeti részlete. Ez a mennyezeti részlet a parlamenti látogatáskor is látható.

Az Országház belülről

Fél emeleti folyosó.

Az Országház belülről

Fél emeleti folyosó.

Az Országház belülről

Alagsori folyosó.

Az Országház belülről

Folyosórészlet, beszűrődő külső fényekkel, és festett üvegablak árnyékokkal. Az Országház színes üvegablakai Róth Miksa budapesti üzemében készültek.

Az Országház belülről

Ez a 13 lift közül az egyik lift belső tere.

Az Országház belülről

Folyosó-részlet.

Az Országház belülről

Kilátás a Kossuth tér felé egy első emeleti ablakból.

Az Országház belülről

A miniszterelnöki folyosó. Balra középen a miniszterelnök szobájának bejárata.

Az Országház belülről

A miniszterelnök szobájának bejárata.

Az Országház belülről

Az Országház Főrendiház előtti társalgója. Ez a helyszín a parlamenti látogatáskor is látható.

Az Országház belülről

Az Országház Főrendiház előtti társalgóban található számozott szivartartók. Ez a helyszín a parlamenti látogatáskor is látható.

Az Országház belülről

Az Országház Főrendiháza előtti társalgó-részlet. Ez a helyszín a parlamenti látogatáskor is látható.

Az Országház belülről

Folyosó-részlet.

Az Országház belülről

Az Országház Főrendiházának egyik szobra a hatból. A hat szobor: az Egyetértés, a Béke, a Bölcsesség, a Dicsőség, az Ékesszólás és a Háború. Ez a helyszín a parlamenti látogatáskor is látható.

Az Országház belülről

Az Országház Főrendiháza. Ez a helyszín a parlamenti látogatáskor is látható.

Az Országház belülről

Az Országház Főrendiháza, Vajda Zsigmond egyik festményével. Ez a helyszín a parlamenti látogatáskor is látható.

Az Országház belülről

Az Országház Főrendiháza. Az elnöki emelvény felett látható a középcímer. Ez a helyszín a parlamenti látogatáskor is látható.

Az Országház belülről

Az Országház Főrendiházának órája. Ez a helyszín a parlamenti látogatáskor is látható.

Az Országház belülről

Az Országház Főrendiháza, bőrülésekkel. Ez a helyszín a parlamenti látogatáskor is látható.

Az Országház belülről

Az Országház első emeleti ablakainak egyikéből ilyen a kilátás Budára. Az Országház színes üvegablakai Róth Miksa budapesti üzemében készültek.

AZ ORSZÁGHÁZ LÉTREJÖTTÉÉRT NEM KIS LOBBITEVÉKENYSÉGET VÉGZETT ANNO JÓZSEF NÁDOR "A LEGMAGYARABB HABSBURG"..! NO DE KI VOLT EZ AZ ÚRIEMBER..? ÉS MI AZ A NÁDOR TITULUS..?

A nádor mondjuk olyasmi, mint ma a miniszterelnök. József, aki nádor lett, Habsburg volt, és Ferenc József (Sissi férje) nevezte ki magyar nádorrá. József nádor annyi mindent tett a Magyarországért (vasútvonalak építése, Városliget és Margit-sziget kialakítása, Nemzeti Múzeum építtetése, lobbi-tevékenység a Magyar Tudományos Akadémia létrejöttéért, lobbi-tevékenység az Országházunk létrejöttéért), hogy a végén a legmagyarabb Habsburg titulust is megkapta. (Megtanult magyarul is egyébként mint Sissi, és magyaros díszruhát is viselt). Budán élt, a Budai Palotában (mind a mai napig itt van egyébként a családi kriptájuk), és a mai, Alcsúti Arborétum területén is lakott, a kastélyukban.

AZ EGYETLEN ÉPEN MARADT TERÜLET A BUDAVÁRI PALOTÁBAN:

AZ ALCSÚTI ARBORÉTUM TERÜLETÉN TALÁLHATÓ JÓZSEF NÁDOR KASTÉLY:

AHOL GARANTÁLT A MOSOLYGÁS ÉS A FELTÖLTŐDÉS - MINDEN ÉV JANUÁRJA ÉS MÁRCIUSA KÖZÖTT SÉTÁLHATSZ JÓZSEF NÁDOR BIRTOKÁN, AZ ALCSÚTI ARBORÉTUM TERPESZKEDŐ HÓVIRÁGAI KÖZÖTT!

A PARLAMENT ÉTTERMÉNEK, KÖZISMERTEBB NEVÉN A VADÁSZTEREMNEK KÉT RÖVIDEBB FALÁT MEGFESTŐ KŐRÖSFŐI-KRIESCH ALADÁR  AZ ANDRÁSSY ÚTI OPERAHÁZBAN, ÉS A MAROSVÁSÁRHELYI KULTÚRPALOTÁN (BEJÁRATA FELETT) IS OTTHAGYTA KÉZJEGYÉT. KUKKATS MEG, CSODÁS ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGEINK EZEN ÉPÜLETEK IS:

bottom of page