top of page

HOGY LETT NEMZETI MÚZEUMUNK, ÉS HOGY LETT SOK-SOK PALOTA KÖRÜLÖTTE..?

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején a magyar politikusoknak ugyanúgy, mint az Operaházunk megépítéséért, a Nemzeti Múzeum megépítéséért is igen sokat és sokáig kellett lobbizniuk a bécsi udvarnál. A Nemzeti Múzeum megépítésére az engedélyt a magyar politikusok végül 1836-ban megkapták.

Node ki volt ebben az esetben is a kreatív figura, az ötlet kitalálója, a leader típusú vezető..? Széchenyi István, hát persze. Ő volt az, aki kitalálta, hogy legyen Nemzeti Múzeum (meg Magyar Tudományos Akadémia is pl.), és a cél érdekében (hogy látszódjék, nem viccel) nem kevés tárgyat adományozott, magángyűjteményéből. Az adományát, azaz a 11 884 nyomtatványt, 1156 kéziratot, 142 kötet térképet és rézmetszetet, 2019 db aranyérmet, továbbá címereket, más régiségeket, valamint néhány festményt a pesti pálos kolostor könyvtártermében (az épület ma is áll, és papoktatás folyik benne) tárolták, míg meg nem épült a Nemzeti Múzeum.

A Nemzeti Múzeumot Pollák Mihály tervezte, és az építkezés 1837-től majd 10 évig folyt. 1838-ban megérkezett a nagy pesti jeges árvíz (emléktáblája –miszerint meddig ért a víz ekkor- a Nemzeti Múzeum Bródy Sándor utcai oldalán található), mely gyakorlatilag földig rombolta a múzeum körüli összes földszintes, VIII. kerületi kisiparos házát.  A kisiparosok kiszorultak a József körút másik oldalára (egyébként megmaradt egy kőfaragó kisiparos, Seenger Béla háza – ő készítette a Parlament köveit itt, a Tavaszmező utcában), a Nemzeti Múzeum köré pedig a politikusok és arisztokraták, kezdtek palotákat építtetni (pl. a keszthelyi Festetics-kastély tulajdonosa, Festetics György Ybl Miklóssal terveztette budapesti palotáját, de ez a másik palota sem kutya: itt forgattak egy jelenetet a Kincsem című filmbe egyébként), lévén anno trendi dolog volt a Nemzeti Múzeumra néző palotában élni.  

Nemzeti Múzeum
Nemzeti Múzeum
Nemzeti Múzeum
Nemzeti Múzeum
Nemzeti Múzeum
Nemzeti Múzeum
Nemzeti Múzeum
Nemzeti Múzeum
Nemzeti Múzeum
Nemzeti Múzeum
Nemzeti Múzeum
Nemzeti Múzeum
Nemzeti Múzeum
Nemzeti Múzeum

A NEMZETI MÚZEUM LÉTREJÖTTÉT NEM CSAK SZÉCHENYI ISTVÁN, HANEM JÓZSEF NÁDOR IS TÁMOGATTA. NO DE KI VOLT EZ AZ ÚRIEMBER..? ÉS MI AZ A NÁDOR TITULUS..?

A nádor mondjuk olyasmi, mint ma a miniszterelnök. József, aki nádor lett, Habsburg volt, és Ferenc József (Sissi férje) nevezte ki magyar nádorrá. József nádor annyi mindent tett a Magyarországért (vasútvonalak építése, Városliget és Margit-sziget kialakítása, Nemzeti Múzeum építtetése, lobbi-tevékenység a Magyar Tudományos Akadémia létrejöttéért, lobbi-tevékenység az Országházunk létrejöttéért), hogy a végén a legmagyarabb Habsburg titulust is megkapta. (Megtanult magyarul is egyébként mint Sissi, és magyaros díszruhát is viselt). Budán élt, a Budai Palotában (mind a mai napig itt van egyébként a családi kriptájuk), és a mai, Alcsúti Arborétum területén is lakott, a kastélyukban.

AZ EGYETLEN ÉPEN MARADT TERÜLET A BUDAVÁRI PALOTÁBAN:

AZ ALCSÚTI ARBORÉTUM TERÜLETÉN TALÁLHATÓ JÓZSEF NÁDOR KASTÉLY:

AHOL GARANTÁLT A MOSOLYGÁS ÉS A FELTÖLTŐDÉS - MINDEN ÉV JANUÁRJA ÉS MÁRCIUSA KÖZÖTT SÉTÁLHATSZ JÓZSEF NÁDOR BIRTOKÁN, AZ ALCSÚTI ARBORÉTUM TERPESZKEDŐ HÓVIRÁGAI KÖZÖTT!

bottom of page