top of page

HŰ, DE RÉG VOLT.. ÉS MÉG MINDIG MEGVAN! ITT RÓMAI KORI ROMOK KÖZÖTT SÉTÁLHATSZ, SZABADON. - FENÉKPUSZTA

Áltiban, középisiben, és még most sem tudjuk érzékelni, mit jelent az, hogy Krisztus után a II.-III. században. Meghogy bronzkor, vaskor, rézkor éshogy az hány xbillió évvel ezelőtt volt. Atyaég. (Gondolkodni és elképzelni az ÉLETET századelőig tudjuk, mondjuk úgy, hogy dédnagyszülői időszakig.) Az pedig, hogy ebből az iszonyatosan régi időből fennmaradt erődvárosnál kolbászolhatunk mindennemű felügyelet, meg elkerítés nélkül, ez egészen elképesztő (és jó).

No, hát itten, ebben az albumban romok lesznek kéremszépen, fenékpusztai, római romok méghozzá. Két kerektorony, egy gabonaraktár, és egy ókeresztény bazilika rom.

Hogy képzeljük el ezt az egész területet, vagy hogy született mindez, vagy egyáltalán..?

Azt írják az okosok, hogy mivel kereskedelmi és hadi útvonalon feküdt Fenékpuszta, ezért építették meg X billió évvel ezelőtt (OK, Krisztus után a II.-III. században) az erődöt, ami 374x358 méter alapterületű volt, jó vastag falakkal és 44 kerek toronnyal. Biztonságossága kétség kívüli volt, így az erőd erődvárossá avanzsálódott. Lett gabonaraktára, ókeresztény bazilikája, és 22 lakóépülete. És itt, a falak között zajlott az élet, hevesen. Rohangáltak a tyúkok, a csintalan purdék mezítláb, szállt a pofon a szélben, szállt a por, az ének, szállt minden, és mindenki, fel-fel magasra.

Fenékpusztai ókeresztény templom
Fenékpusztai ókeresztény templom
Fenékpusztai ókeresztény templom
Fenékpusztai gabonaraktár
Fenékpusztai erőd-részlet
Fenékpusztai erőd-részlet
Fenékpuszta, római romoknál
Fenékpusztai erőd-részlet
Fenékpusztai erőd-részlet
Fenékpusztai erőd-részlet
bottom of page