top of page

JÓKAI MÓR, KORÁNAK BULVÁRHŐSE. MIÉRT IS..?

Jókai Mórt imádjuk. Korának bulvár hőse. Ennek ellenére is. Vagy épp ezért..?

Hogy a csodaregényei mellett mivel került a címlapokra..?

Először is elvett egy nála 8 évvel idősebb nőt (ami már magában sokkoló volt anno), aki nem mellesleg színésznő volt (ah), és aki bevitt a házasságba egy leánygyermeket (mamma mia), becenevén „Kisrózát”. Aztán 40 év házasság után, Laborfalvi Róza (ő volt a feleség) halála után Jókai szerelembe esett egy nála 54 évvel fiatalabb hölgybe, Nagy Bellába. Nászútjuk ideje alatt Kisróza lánya (mert időközben Kisróza is szült, Sissi szeretőjétől, Andrássy Gyula gróftól) „Benke Róza” kipaterolta Nagy Bella miatt Jókai Mórt a közös, Bajza utcai villájukból. Benke Róza férje egyébként a Feszty-körkép alkotója, Feszty Árpád. (Mennyi híresség, atyaég.) Követhető még..? A kipaterolós sztoriban az a durva egyébként, hogy Benke Rózát Jókai és Laborfalvi Róza saját gyerekükként nevelték fel, mert nem sokkal a szülés után Kisróza meghalt.

No de Jókainak is volt vaj a füle mögött azért. Volt a Lukanics Ottiliája, aki fölött gyámságot vállalt, és akibe belezúgott (a házassága alatt), és a balatonfüredi villába (Laborfalvi Róza és Jókai közös villájába) küldte pihenni, ahol szeretettel látogatta.. Persze lett ebből is haddelhadd, aminek eredményeképpen Ottilia tovább lett költöztetve Balatonarácsra.

A lelket is megviselő családi ribilliók ellenére Jókai egész sokáig, 79 éves koráig élt. Ó, és a temetése. Az sem volt bulvár-mentes. A Nemzeti Múzeum előcsarnokából több ezer fős tömeg kísérte a Kerepesi úti temetőbe. A sírnál az 54 évvel fiatalabb feleség koszorút helyezett el: „Jókai Mórné” aláírással, melyen teljesen kibuktak a Laborfalvi Róza fanok, és megtaposták a koszorút. Itt, ezen a helyen:

Jókai Mór sírja a Kerepesi temetőben
Jókai Mór sírja a Kerepesi temetőben
Jókai Mór sírja a Kerepesi temetőben
Jókai Mór sírja a Kerepesi temetőben
Jókai Mór sírja a Kerepesi temetőben
Jókai Mór sírja a Kerepesi temetőben
bottom of page